Att sköta sin egen bokföring

To manage their own accountingAtt själv ta hand om sin egen bokföring må förvisso vara förknippat med ett stort ansvar, och till och med vissa finansiella risker, men det behöver faktiskt inte vara så läskigt och komplicerat som många tror att det är. Faktum är att det till och med kan vara väldigt roligt och givande att lära sig att ta hand om och sköta sin egen bokföring, och mer än att spara in massa pengar genom att slippa att behöva anlita en dyr bokföringsbyrå, så kan det vara både lärorikt och tillfredsställande att göra det på egen hand.

Så vad behöver du tänka på innan du sätter igång med din egen bokföring för din enskilda firma eller ditt aktiebolag? Ja, det finns några olika saker som du inte får glömma bort:

Skaffa ett bokföringsprogram

Om du inte är riktigt gammaldags och beredd att slita ditt hår under många långa timmar så kommer du behöva skaffa ett bokföringsprogram till din dator. Det behöver inte nödvändigtvis vara ett program som du laddar ner, utan kan även vara en onlinebaserad tjänst där du själv väljer vilken funktionalitet du behöver köpa till. Det finns gratisvarianter, men du behöver nästan alltid lägga till några hundralappar för att få den funktionalitet som krävs för att slutföra och exportera en fullvärdig och komplett årsredovisning, med allt vad det innebär.

Ha koll på dina kvitton

Det är ditt egen ansvar att ha koll på dina kvitton och bokföra dem på rätt sätt. Ingen annan kommer ta fallet om du gör avdrag som du egentligen inte har rätt att göra, så kolla en extra gång innan du tar dig för stora friheter.

Var ute i god tid

Kom ihåg att det kan ta väldigt lång tid att göra ett helt års bokföring – var ute i god tid. Du vill inte sitta med årsredovisningen natten innan den måste vara inne hos skatteverket!