Dags att deklarera för enskild firma

declare for a private companyÄven du som är egen företagare måste förstås deklarera, och det kan vara betydligt knepigare att sköta deklarationen för en firma än att göra det för din egen privatekonomi. När du som privatperson är van vid att nolla det mesta i deklarationen och bara klicka dig vidare i skatteverkets online-system kan du som egen företagare bli sittande i många långa timmar med din deklaration innan du är färdig. Av just den anledningen är det extra viktigt att den som har ett eget företag att deklarera för är ute i god tid – för om du inte deklarerar för din enskilda firma inom deadline råkar du ut för dyra straffavgifter.

Till att börja med är det viktigt att skilja på hur man deklarerar för olika typer av företag. I den här fliken finner du information om hur du gör för att deklarera för enskild firma. En enskild firma är egentligen inte så fruktansvärt olik din privatekonomi – faktum är att du som driver en enskild firma har delad ekonomi med ditt företag! Du skickar in en enda deklaration, men du lägger till en så kallad näringsbilaga när du skickar in den.

Om du å andra sidan driver ett aktiebolag är det andra regler som gäller. Du är då fortfarande skyldig att göra en deklaration som privatperson också, men mer om det i nästa flik.

När du deklarerar för din enskilda firma behöver du antingen ha gjort din egen bokföring, alternativt ha en bokföringsbyrå som har gjort den åt dig. Du behöver din resultatrapport och balansräkning tillgängliga för att kunna föra in korrekta uppgifter i deklarationen. På detta sätt får du sedan reda på hur mycket du ska betala i både arbetsgivaravgifter, skatt och moms. Med lite tur stämde din preliminära skattedeklaration överens med verkligheten, men som du säkert vet är det svårt att alltid uppskatta ett företags intäkter och utgifter i förväg. Så var ute i god tid!