Dags att deklarera!

declaration of private individualsVårens ankomst till vårt avlånga land betyder inte bara fågelkvitter och lövtäckta träd. Det betyder inte heller bara längre dagar och härliga dagar och fina grillkvällar utan det är som de flesta vet även en signal att det börjar bli dags att deklarera! Och även om just denna uppgift inte är lika angenäm som andra saker som hör våren till, så behöver det faktiskt inte vara fullt så jobbigt som du tror.

I den här fliken kommer vi att fokusera på deklaration för privatpersoner, men klicka dig vidare om du driver en enskild firma eller något annat typ av företag, så kommer du att hitta mängder av bra information om även detta.

Så, vad ska man tänka på när det börjar bli dags att deklarera?

Var ut i god tid

Ja, det allra första och viktigaste att tänka på vad gäller deklarationen är det som skatteverket aldrig tröttnar på att påminna oss om, men som vi ändå gång på gång lyckas glömma bort när våren är i antågande – se till att vara ute i god tid! För om du har gjort din deklaration tidigt slipper du inte bara oroa dig för att göra den senare, utan du får också den angenäma möjligheten att få tillbaka pengar på skatten mycket tidigare än alla andra! Exakta datum finns alltid att tillgå på Skatteverkets hemsida, men faktum är att du vanligtvis brukar kunna få tillbaka ditt överskott av inbetald skatt redan före midsommar om du är ute i god tid – till skillnad från att annars få tillbaka pengarna i september, eller till och med i vissa fall ännu senare än så!

Glöm inga avdrag

Det andra som är viktigt att tänka på är att inte glömma att göra några avdrag. Ett sådant kan exempelvis vara ränteavdraget eller Rut-avdraget. Om du missar att göra avdrag drabbar det enbart dig själv – så om du inte tycker om att ge bort pengar – titta en extra gång innan du skickar in deklarationen!