Dags att lämna in årsredovisning

Efter att ha tittat lite närmare på vad man ska tänka på när man deklarerar som privatperson eller för sin enskilda firma kommer här lite information om hur man sköter motsvarande process för ett aktiebolag.

Ett aktiebolag deklarerar inte på samma sätt som en enskild firma eller en privatperson, men måste förstås ändå redovisa sina uppgifter till Skatteverket. Det görs i form av en årsredovisning som skickas in just till Skatteverket, och som innehåller både balansrapport, resultatrapport och annan viktig information. Din årsredovisning ska granskas och godkännas av en auktoriserad revisor innan den skickas in, annars är den inte giltig, vilket kommer resultera i en dyr straffavgift. Om du driver ett aktiebolag men inte har en revisor – fråga din bokföringsbyrå. De har garanterat kontakt med en eller flera duktiga revisorer som kan hjälpa dig.

Det finns dock ett undantag för denna regel och det är någonting som dök upp i Sverige för bara några år sedan. Aktiebolag som klassas som fåmansbolag behöver faktiskt inte längre skicka sin årsredovisning till granskning av en revisor innan de skickar in den till Skatteverket. Det går bra att sköta hela redovisningen helt själv. Det är dock viktigt att poängtera att man använder en revisor som en säkerhet för ditt företags ekonomi, och om du nyttjar möjligheten att slippa denna säkerhet bär du också hela ansvaret för eventuella misstag i ditt företags ekonomi och redovisning helt själv. Det finns då således ingen att skylla ifrån dig på om du skulle råkat göra några misstag i redovisningen och ingen som kommer betala din straffavgift åt dig om så skulle vara fallet.

Om du väljer att sköta hela din redovisning själv behöver du ett bokföringsprogram. Det finns flera onlinebaserade sådana som är helt gratis, men för att kunna producera en giltig årsredovisning behövs ofta en tilläggstjänst som kostar några hundra kronor, men sällan så väldigt mycket mer.