Kom ihåg alla avdrag!

Remember all deductionsOavsett om du deklarerar som privatperson eller enskild firma eller om du sköter årsredovisningen för ditt eget aktiebolag – eller till och med om du tar professionell hjälp av en bokföringsbyrå och en revisor för att göra det – så finns det en sak som är oerhört viktig att komma ihåg: glöm inte bort att göra avdrag!

Det finns hela uppsjöar med avdrag du kan göra både som privatperson och företagare, och om du tänker ett steg längre på det hela – vad är egentligen ett avdrag? Ja, ett avdrag är pengar du undviker att betala in, och i förlängningen alltså pengar som du har möjlighet att tjäna! Om du sätter det i sitt sammanhang – skulle du inte hellre spendera några timmar med att läsa på om tillgängliga avdrag än att arbeta en hel månad på ditt vanliga jobb? För det är faktiskt sådana summor det kan vara fråga om.

Om du hittar tillräckligt stora avdrag kan du få tillbaka helt enorma summor på skatten, som du sedan kan välja att göra precis vad du vill med. Kanske är det dags att åka på en exklusiv semesterresa, eller är det till och med läge att börja fundera på att investera i en sommarstuga? Ja, möjligheterna är oändliga, men inga sådana drömmar blir verklighet av just den här anledningen om du inte kommer ihåg att göra avdrag.

Exempel på viktiga avdrag att komma ihåg är ränteavdrag, rut- och rotavdrag eller i vissa fall resor till och från jobbat. Har du en bil som du använder i arbetet eller i ditt företags verksamhet? Ja, då har du förmodligen rätt att göra väldigt stora avdrag för den. Det här är pengar som du annars rätt och slätt skänker till staten och som i förlängningen kommer att tillfalla någon annan än dig. Och det är ju du som har jobbat ihop pengarna, så det är väl du som ska få dra nytta av dem?